Het DNS (Domain Name System) is het systeem wat de internet adressen zoals www.vdsar.net vertaalt naar het bijbehorende IP adres zodat de website op onze computer getoond kan worden. Elke internet aanbieder heeft zijn eigen DNS server die je automatisch gebruikt als je van je internet aansluiting gebruik maakt. Dit is over het algemeen een vrij eenvoudige dienst zonder extra mogelijkheden voor beveiliging, blokkeringen, bewaking of logging.

OpenDNS is een aanbieder van een DNS systeem met veel meer mogelijkheden.

De DNS servers zijn over het algemeen ook sneller dan die van je internet aanbieder. Je kunt er gratis gebruik van maken maar je kunt uiteraard ook kiezen voor een betaald pakket wat nog meer mogelijkheden biedt.

Het gebruik van het OpenDNS systeem is een eenvoudige wijziging in je apparatuur zoals je PC, Mac, Telefoon, etc. Op je thuis netwerk heb je waarschijnlijk ook een router hangen waarin je de DNS instellingen kunt aanpassen zodat elk apparaat op je netwerk hier automatisch gebruik van gaat maken.

Maar waarom wil je dit nu?
Een van de opties is het blokkeren van bepaalde websites. De blokkering houdt niet het verkeer naar de site tegen, maar zorgt er wel voor dat de site niet gevonden kan worden. Je kunt op deze manier heel eenvoudig sites blokkeren. Tevens zitten er standaard filters in die websites met bijvoorbeeld geweld, drugs, gokken en sex kunnen blokkeren.

Een andere optie is het registreren van alle gebruikte internet adressen. Wil je in de gaten houden waar bijvoorbeeld je kinderen, medewerkers of gasten naartoe surfen, dan is dit een geschikte optie.

Tevens houdt OpenDNS ook een lijst bij van schadelijke sites die worden gebruikt door malware of virussen. Het virus zal dan de site waar het bijvoorbeeld persoonlijke informatie naartoe wil sturen, niet kunnen vinden. Zo biedt OpenDNS ook extra bescherming. Dit is een ideale optie voor mensen of bedrijven die internet aanbieden aan hun visite of bezoekers.

Let op: Een beetje handige wizzkid weet zich wel onder de DNS instellingen van het systeem uit te draaien. Heb je met wizzkids te maken, zorg dan ook voor goede beveiliging van je systeem zodat ze de netwerkinstellingen niet kunnen wijzigen.

Naar mijn idee is OpenDNS voor iedereen een goed idee, al is het alleen maar omdat het een beetje extra bescherming biedt tegen virussen en malware die vanaf jou PC naar schadelijke sites gaan.